RMK Leemeti metsamaja
baltisuvi.ee

Teade just nüüd
Can't fetch from api.neurotolge.ee

RMK Leemeti metsamaja

Copy share link
4.8 (18 reviews)
Õngu, 92059 Hiiu County, Estonia

Accomodation

Matkamees Tõnu Jürgenson soovitab: Leemeti metsamaja
Hiiumaa on läbi aegade olnud vaieldamatult minu üks lemmikuid sihtpunkte. Saar on võlunud oma kauni loodusega, huvitavate kohtadega ja teistmoodi elanikega. Just kohalikud elanikud on olnud need kes ikka ja jälle millegagi üllatanud on, küll on see olnud jutukus või külalislahkus teed küsides või see, et uste lukustamine peale kodunt lahkumist tundub neile mittetarviliku tegevusena. Selliseid huvitavaid kohtumisi ja kogemusi Hiidlastega on olnud piisavalt, et nendest eraldi lõbus raamat kokku panna. Peab tunnistama, et aastate
 [...]Matkamees Tõnu Jürgenson soovitab: Leemeti metsamaja
Hiiumaa on läbi aegade olnud vaieldamatult minu üks lemmikuid sihtpunkte. Saar on võlunud oma kauni loodusega, huvitavate kohtadega ja teistmoodi elanikega. Just kohalikud elanikud on olnud need kes ikka ja jälle millegagi üllatanud on, küll on see olnud jutukus või külalislahkus teed küsides või see, et uste lukustamine peale kodunt lahkumist tundub neile mittetarviliku tegevusena. Selliseid huvitavaid kohtumisi ja kogemusi Hiidlastega on olnud piisavalt, et nendest eraldi lõbus raamat kokku panna. Peab tunnistama, et aastate jooksul pole olnud ühtegi ebameeldivat seika kohalike elanikega , ainuke mis oli, oli seotud ühe rootslasega kelle mereäärse maatüki peal sai kunagi telk püsti pandud ja seegi lugu leidis omamoodi naljaka lahenduse. Nimelt tuletasin talle meelde ajaloolist fakti kuidas saarlased Sixtuna maha põletasid, kaitsjad maha lõid, naised ära vägistasid ja kogu parema kraami ära riisusid. Sellise kiire ajaloo ülevaate peale ei soovinud maaomanik enam meile tüli teha ja lahkus.
Olles Hiiumaal käinud üksjagu palju kordi nii reisiva siseturistina kui ka matkamehena olen alati mingi aja möödudes jõudnud tundeni, et kuluks ära üks mõnus saun ja meeldivalt vaba privaatne keskkond. Palju kordi kasutasin selleks mõnda turismitalu, aga kord oli vaja saunaaeg sinna ette broneerida juba aastaid varem, kord tuli jagada territooriumi teiste külalistega ja kord oli peremees liiga uudishimulik. Mõnusaid kohti ja inimesi leidsin palju, aga alati jäi mõni väike detail täiuslikkusest puudu.
Kestis see senini kui leidsin Leemeti metsamaja. Seda rentides ei ole vaja muretseda, et peremees veel külalisi vastu võtab, keegi ei piilu aknast ja kui oled nädala keskel Hiiumaal, siis tõenäoliselt on koht alati saadaval. Pealegi raha mida küsitakse maja ja sauna eest on igati taskukohane. Koht on kergesti ligipääsetav ja samas piisavalt omaette. Saunast tulles võib vabalt endale nudistlikke hetki lubada ja õhuvanne võtta. Sauna kiituseks peab veel lisama, et puude lisamisega tuleb olla mõõdukas , sest muidu võib laval istudes kõrbenud liha lõhn ninna lüüa.
Hiiumaa on olnud minu rännakute sihtpunktiks tihi ka talvisel ajal, kuidagi võlub ja lummab see talvine mererand. Tavaliselt käin küll talvel Kõpu poolaarel ja peatun Kalurikoja juures, aga peale seda kui olen 3-4 päeva telgis ööbinud ja lumisel rannal jalutanud, ning kõik hülged mind juba nägupidi tunnevad ja telgi juures hommikukohvi noolimas käivad, tekkib tunne, et võiks saunas kondiüdi soojendada. Sellistel puhkudel on Leemeti metsamajal täita asendamatu roll ühe matkamehe ülessulatamisel. Kusjuures Leemeti metsamaja on strateegiliselt väga õige koha peal, seal kõrval asub Leemeti suusarada , mis vägagi legendaarne rada. Omal ajal tublid Hiiu Kaluri spordimehed võtsid initsiatiivi, koostasid piirkonna orienteerumiskaardi ja rajasid Leemeti mägedesse suusarajad. Kohanimed suusarajal on pandud kohaliku huumorižanri valguses arvestades rajameistrite nimesid ja sündmuseid, mis tööprotsessi ja katsesõitude käigus aset leidsid.
Talvisel ajal Hiiumaale sattudes tasuks kindlasti kõigil suusad auto peale panna, sest Otepää võib küll talvepealinn olla, aga lund jagub ka Leemeti kanti. Ilmselt Leemeti Mägedes suusatades ei pea te häbi tundma kui teil on eelmise hooaja värvides suusavarustus.
Kuna Hiiumaa on meeldivalt kompaktne saar, siis ei ole ükski kohalik vaatamisväärtus Leemeti metsamajast liiga kaugel. Kohatu oleks mõnda nendest eelistatult välja tuua, sest inimeste eelistused on erinevad. Osad fännavad mereäärt, osad sisemaad, osasid paelub ajalugu ja kultuur, mõned sõidavad Hiiumaale ürituste pärast. Mis iganes põhjus pole on Leemeti metsamaja oma mõnusa sauna ja hubase olekuga kindlasti sobiv koht peatumiseks. Kindlasti on see hea paik nendele kes tunnevad ennast ebakindlalt ilma tsivilisatsiooni hüvedeta nagu veega kemps, külmkapp, kraanivesi ja elekter. Aga ka neil kes on võõrdunud meie esivanemate algupärasest elukeskkonnast soovitan võtta kokku julguse ja korrakski unustada väärad, alusetud kuulujutud rästikutest, puukidest ja minna tutvuma ümbruskonna loodusega. Parim koht täpse info saamiseks on Ristna looduskeskus. Ristna looduskeskusest on võimalik saada lisaks suulisele infole ka teavet paberkandjal, mis aitab teil juba piirkonnas täpsemalt tegevusi kavandada. Lisaks võib seal näha huvitavaid väljapanekuid ja saada teavet erinevate piirkondade hõivatuse kohta.
Ja ärge unustage, et Hiiumaa pole ainult suvitamiseks, see koht pakub ka talvel palju looduselamusi!
Leemet pole nagu Leiger,
Et ta võistleks Tõlluga,
Tõll ja Leiger kive loopsid,
Leemet aga laule lõi,
Sääre Tirp jäi pooleli,
Vägilastel kustus ramm,
Leemet aga laulu lõi,
Superstaari saatesse,
End ta aga sisse sõi.
www.loodusegakoos.ee